Klimatord enkelt förklarade

Här hittar du enkla förklaringar på begriplig svenska för att förstå lite mer när ”vår tids ödesfråga” kommer på tal.  Skäms inte för att inte veta. Njut istället av att lära dig något nytt!

När det snackas om klimatet, koldioxid, miljön och allt däromkring dyker det upp begrepp och förkortningar både hitan och ditan.  Förstår man inte orden är det svårt att hänga med.

Problemet är att ju fler gånger man hör ett ord, ju svårare är det att erkänna att man inte förstår det. Precis som att det tar emot att fråga vad någon heter fjärde gången man träffas.

Det är bra att veta vad grön skatteväxling och IPCC:s senaste rapport innebär när man pratar om klimatfrågor. Men knappast självklart. Ska vi kunna prata med varandra om en fråga som berör alla måste vi också förstå att alla befinner sig på olika nivå.

Ibland vet man vad det handlar om, men man kanske skulle vilja veta lite mer. Vad är till exempel ett kilo koldioxid. Jo, det är ju inte så svårt att fatta vad det är kanske. Eller? Ärligt talat, tänker jag på det en gång till så säger det mej ingenting. Ett kilo gas, vad är det liksom?

Vad gör man egentligen när man klimatkompenserar? Och vad betyder det att vara koldioxidneutral?

Listan utökas ständigt och har du något vanligt begrepp  du inte riktigt får kläm på så får du gärna tipsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet