Albedo

Albedo nämns ofta i rapportering kring klimatförändringarna, framför allt i samband med att avsmältningen av isen på Sydpolen och Grönland.

Albedo förklarad på ett småtrevligt sätt på tre minuter:

Med albedo menas skillnaden mellan den solvärme som kommer in och den som studsar ut i rymden igen. Den värme som stannar kvar bidrar till att värma upp jorden. Hur stor albedon är påverkas av hur jordytan ser ut. De stora isarna är idag som gigantiska speglar som skickar tillbaka nästan allt solljus dom träffas av.

Albedon på olika ytor.

När isarna smälter påverkas deras albedo. När den rena blanka ytan smälter finns det mörkare is under som inte är en lika effektiv spegel. Föroreningar och smutspartiklar gör isen mörkare och suger åt sig värme istället för att skicka ut den i rymden. Is som smälter och bildar sjöar, som i sin tur är sämre på att reflektera solvärme.

Förutom att polerna är viktiga speglar för att motverka växthuseffekten gör förändringar i albedon att isen smälter. Då minskar albedon än mer och isen smälter fortare eftersom den suger åt sig mer värme. Det blir en ond cirkel helt enkelt som så småningom kan leda till tipping-points eller lavineffekter.

Albedon handlar inte bara om isarna, men det är deras förmåga att reflektera solljus som förändras snabbast och tydligast. Att exempelvis hugga med skog eller torka ut en sjö förändrar också albedon. Även väder och regn påverkar albedon. Asfalt har väldigt låg albedo vilket bidrar till att temperaturen i städer ofta ligger högre än utanför.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet