Antropocen

Antropocen är en geologisk epok som uppstått genom människans påverkan av jordklotet. Officiellt lever vi idag i epoken Holocen som startade efter förra istiden för 11.700 år sedan.

Här kan du se en film om Antropocen på tre minuter.

Men många har idag uppfattningen att människan sedan den industriella revolutionen har påverkat jorden så mycket, vilket bland annat lett till global uppvärmning och klimatförändringar, att vi inte längre befinner oss i Holocen.

På natten syns människans påverkan tydligast.

Det var Paul Crutzen, nobelpristagaren som hittade hålet i ozonskiktet, som kom på namnet Antropocen som betyder människans tidsepok.

Överblick från The Economist över jordens epoker.

Människan bland annat påverkat skogarnas utbredning, havens förlopp och djurlivet på alla kontinenter. Men enligt Crutzen är det viktigaste av allt att även atmosfärens sammansättning har förändrats.

Ett av kriterierna för att det ska räknas som en ny tidsepok är att förändringarna lämnar spår efter sig under lång tid. På bara tvåhundra år, vilket är otroligt kort tid i dom här sammanhangen, har människan orsakat geologiska förändringar som kommer att synas om flera miljoner år.

Om ett par år kan Antropocen ha blivit godkänd en officiell tidsepok. Det är organisationen ICS, The International Commission, on Stratigraphy som gör den officiella tidsplanen över jordens epoker som används i bland annat läroböcker världen över. Hela schemat för senaste 4,6 miljarder år kan du se här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet