Cirkulär ekonomi

Cirkulär ekonomi är ett sätt att se på hela livscykeln för en produkt. Det ska jämföras med den linjära ekonomi som gäller för dom allra flesta produkter. Vi börjar med den.

I den linjära produktionen av en pryl plockar man upp de nödvändiga naturresurserna. Sedan tillverkar man använder och kastar bort den. Visserligen hamnar den förhoppningsvis i återvinningen, men det är inte så effektivt och mycket försvinner på vägen. Exempelvis blandar man olika sorters plast som sänker kvaliteten och mycket är svårt rent praktiskt att återvinna eftersom olika material sitter ihop.

Skillnad på cirkulär- och linjär ekonomi.

I den cirkulära ekonomin vill man följa ”naturens kretslopp”. Av jord är produkten kommen och till jord ska den åter varda. Redan när produkten tillverkas planeras allt så att den ska ge så lite avfall som bara är möjligt. Produkten ska enkelt kunna plockas isär så att delarna antingen kan hamna på komposten och bli jord eller återvinnas på bästa tänkbara sätt.

Skulle till exempel en surfplatta enkelt kunna plockas isär i sina beståndsdelar går det ju också att billigt byta ut delar och på så sätt öka livslängden.

Introduktion till cirkulär ekonomi på ett trevligt sätt på 4 minuter:

Det handlar alltså om hur man designar produkterna, men även om hur man ser på själva ägandet. I grund och botten kanske vi inte måste äga så himla många prylar. Det viktigaste är att dom finns när man behöver dom och det kanske räcker att hyra eller dela med andra. Om man hyr en mobil kommer den ju att gå tillbaka till uthyraren efter avtalet. Han kan då putsa upp den och hyra ut den till någon annan. Det är betydligt bättre än att hela apparaten går till återvinningen, eller värre, ner i soppåsen i förtid.

Tanken är att cirkulär ekonomi inte bara är ett sätt att hitta smarta miljölösningar för att vi ska kunna fortsätta konsumera utan att krascha klimatet. Det ska gärna vara smart ur ett ekonomiskt perspektiv även rensat på ideologi.

Ta en funderare på hur många minuter som du faktiskt använt dina olika prylar, verktyg och apparater sedan du köpte dom. Eller om du tummade på kvaliteten när du handlade eftersom du redan visste att du skulle använda dom ett fåtal gånger. Genomsnittsanvändningen för en borrmaskin under sin livstid är 10-15 minuter enligt undersökningar. Hade du kunnat tänka dig att hyra bara när du behövde skulle du kanske få tillgång till toppkvalitet för mindre pengar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet