Ekosystem

Det pratas mycket om problem för ekosystemen när klimatet blir varmare. Ekosystemen påverkas av själva värmen. Djur som inte kunde leva på en plats för att det var för kallt kan plötsligt ta över den från de arter som redan finns där. Andra kanske är beroende av snö och is som smälter bort.

Det kan också handla om att vattnet förflyttar sig. Floder kan torka ut, medan andra svämmar över på grund av kraftiga regn som inte fanns tidigare. Floder som blir bredare och rinner snabbare drar med sig en massa skit som förstör livet för djur och växter.

Vad är ett ekosystem på två minuter:

Ett ekosystem är förhållandet mellan djur, växter och organismer på en plats eller en yta som var och en har en uppgift att fylla. En sten med mossa kan vara ett litet ekosystem, medan hela jorden också består av ett enda ekosystem. Förhållandet mellan olika arter har växt fram under lång tid och när människan förändrar villkoren finns det ingen som kan säga vad som händer.

Klimatet på jorden har förändrats förut, men då har det tagit väldigt mycket längre tid. Då har ekosystemen också kunnat förändra sig efter det nya. Trots att det gått långsamt har djur och växter fått det svårt när temperaturen stigit väldigt mycket på jorden.  Många arter kommer helt enkelt att dö ut och man pratar om en massutrotning i samband med klimatförändringarna.  Ekosystemen där alla arter påverkar varandra är så komplicerade att ingen kan säga exakt vad som kommer att hända.

Vi får helt enkelt vänta och se. Eller göra någonting nu så att förändringarna blir så små som möjligt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet