Klimatneutral och nettoutsläpp

Klimatneutralitet innebär egentligen att man som person, som företag eller en produkt inte ger några utsläpp över huvud taget som påverkar klimatet. Då tänker man på utsläpp av koldioxid först och främst även om det finns andra utsläpp som också kan påverka, till exempel metangas eller andra växthusgaser.

Nettoutsläpp är skillnaden mellan dom utsläpp man faktiskt gör och det man gör för att minska utsläppen. Om man släpper ut 1000 ton koldioxid genom att åka bil och planterar träd som binder upp 1000 ton koldioxid blir det 1000-1000=0. Nettoutsläppet är noll och det är samma sak som att vara klimatneutral.

Vi tar det på ett annat sätt:
Ofta är det mer eller mindre omöjligt att inte släppa ut några växthusgaser alls och då måste man kompensera det hela med något annat som minskar utsläppen. Om då tar dom dåliga utsläppen minus dom goda insatserna och summan blir noll är man koldioxidneutral eller klimatneutral. Det kan förutom att plantera träd som suger i sig koldioxid handla om att man köper utsläppsrätter.

Man kan också skänka pengar till projekt som minskar klimatpåverkan på andra håll så att de utsläpp man bidrar till så att säga tas igen på annat håll. En svensk industri kanske hjälper en indisk leverantör att minska sina utsläpp eftersom det kostar mindre pengar och får då ett bättre samvete.

En kortare film (på engelska) om vad företag måste tänka på i arbetet med att minska sina utsläpp av växthusgaser.

Ett exempel är Samsö i Danmark som inte bara producerar elektricitet utan klimatutsläpp för att driva hela samhället. Det räcker även till att exportera den utsläppsfria elen till andra för att kompensera de bensinbilar man kör.

Om man går ännu längre och bidrar till att minska klimatutsläppen mer än vad man själv orsakar så talar man om negativa klimatutsläpp. Som då i själva verket är någonting positivt för att minska växthuseffekten.

Vill du ha den långa versionen av hur företag räknar ut sina utsläpp kan du göra det här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet