Koldioxid

Koldioxid är kanske vanligaste ordet i talet om klimatet. Till slut blir det så vanligt att man utgår från att alla vet vad det verkligen är. Det finns hur många långa förklaringar som helst på internet vad det är, men här kommer en på lite vardagligare svenska.

KoldioxidmolekylRent kemiskt är koldioxid en atom som består av en kol- och två syremolekyler, vilket förkortat skrivs CO2. Koldioxid är färg- och luktlös med en fryspunkt på 57 minusgrader. 

Koldioxid är en av flera växthusgaser. Att man just pratar så mycket om koldioxid är att det är den gas som släpps ur när vi bland annat åker bil eller producerar el av olja, kol och naturgas. Allt levande innehåller kol. Olja är ett fossilt bränsle, det vill säga ett bränsle som långsamt bildats av fossiler, växter som legat länge under marken och därför innehåller kol. När man bränner kol bildar det tillsammans med luftens syre koldioxid. Koldioxiden stiger upp i atmosfären och där stannar den kvar. Länge.

Eftersom vår moderna livsstil bränner mängder av kol (eller sådant som innehåller kol) innebär det att vi skickar upp mängder av koldioxid i atmosfären. Eftersom människorna blir fler och fler på jorden och alla bränner mer i genomsnitt så är mängden koldioxid  i atmosfären större än på minst 800.000 år!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet