Peak Oil

Peak Oil är den tidpunkt då man pumpar upp mer olja än någonsin. Därefter räknar man med att den så kallade oljeproduktionen gradvis kommer att minska.

Detta beror inte på att vårt behov av olja minskar, utan på att den blir allt svårare att komma åt. När all ”enkel” olja har pumpats upp måste man använda ny och dyrare teknik för att hitta ny olja. Ett exempel är de omtalade oljefyndigheterna utanför den Brasilianska kusten. De ligger under havsbotten på flera tusen meters djup och det är naturligtvis mycket svårare (och dyrare) att pumpa upp den oljan än att smälla upp ett oljetorn i öknen.

En utmärkt och snygg film där första fem minuterna ger en bra bakgrund till Peak Oil (på engelska):

Förutom Peak Oil talar man om Peak Coal och Peak Gas. Man kan prata om en högsta nivå för alla förbrukningsbara naturresurser som vi använder för mycket av. Det handlar inte om vår inställning till naturen utan om enkel logik att vi inte kan tömma ändliga resurser i all oändlighet.

Peak Oil ska inte blandas ihop med att oljan tar slut. Inte heller med att det upptäcks färre och färre nya oljekällor. Det finns visserligen kopplingar, men är inte samma sak. Peak Oil handlar om när upptaget av olja slutar att öka för att istället börja minska.

Kurvan som M. King Hubbert tog fram 1956 för oljans framtid. Hittills har den stämt väldigt bra.

Det finns lite olika meningar om när vi når Peak Oil sammantaget för hela världen uppnås. Vissa menar att vi redan har passerat punkten, medan andra tror att det kommer att ske inom de närmsta tio åren. Oavsett så är nog dom flesta ganska eniga om att det sker ganska snart.

Oavsett vad man tycker om hur världen ser ut idag och vår moderna livsstil så är det ofrånkomligt att Peak Oil ställer saker och ting på ända. Vi blir allt mer beroende av energi och oljan är vår allra största källa till energi. Samtidigt är det den stora boven eftersom den som fossilt bränsle ger upphov till växthusgaser som leder oss mot stora klimatförändringar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet