PPM, parts per million

PPM står för parts per million, andelar per miljon, i sammanhang där man diskuterar klimatet. Det används för att mäta andelen koldioxid i atmosfären. Idag är den ungefär 400 ppm.

En snabbkurs i ppm på två-å-en-halv minut:

Ppm används för att mäta så små saker att dom inte går att mäta på ett vettigt sätt i exempelvis liter eller meter, utan måste ses i förhållande till sin omgivning. I detta fall koldioxidmolekyler i förhållande till alla andra molekyler. När man säger 400 ppm betyder det att av en miljon molekyler i atmosfären är 400 koldioxid.

Organisationen 350 som organiserar kampanjen världen över menar att det är under 350 ppm vi måste nå för att undvika stora klimatförändringar. Innan människan började släppa ut växthusgaser  under den industriella revolutionen var andelen koldioxid under 300 ppm. Halten av koldioxid ökar just nu med 2 ppm per år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet