RCP eller klimatscenarier

I klimatpanelens senaste rapport visar den på fyra olika vägar som klimatet kan komma att utvecklas. dom olika vägarna kallas för RCP:er som står för representative concentration pathways, eller representativa koncentrationsutvecklingsbanor. Det är en sorts sammanfattande scenarier av många olika scenarier som forskare världen över har tagit fram för hur världens klimat kommer att förändras fram till år 2100.

SMHI:s diagram över klimatets utveckling till år 2100.Diagrammet från SMHI:s hemsida visar hur utsläppen av koldioxid blir beroende på hur vi människor väljer att göra.

Det är väldigt många faktorer som påverkar. Vilken politik vi har, hur mycket energi vi använder, men också hur många människor som lever på jorden år 2100. Läs mer här om vad som påverkar dom fyra olika scenarierna.

Skillnaden mellan dom olika vägarna för klimatet på jorden är enorm. Följer vi det värsta scenariot, RCP8,5, är det inte säkert att vi kommer att kunna leva på jorden så länge till. Åtminstone kommer stora områden att bli öken eller översvämmade.  Vid Nordpolen kan medeltemperaturen bli tolv grader varmare vissa årstider och redan varma afrikanska länder kan få det sju grader varmare på sommaren. Testa här hur det kommer att bli eller titta på filmen hur temperaturen ökar under 150 år:

Å andra sidan kan utvecklingen bli så bra som i RCP2,6 och då har vi till och med negativa utsläpp av växthusgaser år 2100. Dom senaste klimatscenarierna (kallade SRES) går inte att enkelt jämföra med tidigare eftersom man har valt att räkna på ett helt annat sätt.

Det är också viktigt att påpeka att det inte är en förutsägelse om hur framtiden kommer att bli. dom visar på vilka effekter det får om vi gör på det ena eller andra sättet. Eftersom dom påverkas av många saker som ekonomi, teknologi, antalet människor och politik finns det mycket som kan leda scenarierna i en annan riktning, men det är trots allt det bästa vi har att relatera till.

Siffrorna som ger namn åt dom olika scenarierna står för enheten av den så kallade strålningsdrivningen, eller hur mycket av solens värme som stannar kvar på jorden. Ju mer växthusgaser, ju mer av solens energi stannar kvar istället för att försvinna upp i rymden. Då blir talet för strålningsdrivning högre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet