Tillväxt

När ordet tillväxt används i diskussioner om klimatet är det så gott som alltid ekonomisk tillväxt man syftar på.

Med ekonomisk tillväxt menar man att ekonomin växer och vi får mer pengar i samhället. Den ekonomi som har tillväxt är oftast BNP, bruttonationalprodukten. Det vill säga det samlade värdet av alla varor och tjänster i ett land under ett år.

BNP kan även delas upp per invånare och kallas då för BNP per capita. Även om den totala ekonomin blir större i Sverige innebär det inte automatiskt att varje person får mer pengar i genomsnitt eftersom befolkningen ökar och fler då ska dela på kakan. Om tillväxten i BNP är större än befolkningsökningen i procent innebär det att vi blir rikare i genomsnitt.

Däremot innebär det inte att alla invånare blir rikare eftersom siffrorna för tillväxten inte säger något om hur pengarna fördelas. Även om det är hög tillväxt i ekonomin kan det innebära att fler blir fattiga.

I den offentliga debatten anses det för det mesta som något bra och dessutom väldigt viktigt att ekonomin växer. Rent ekonomiskt är det viktigt bland annat eftersom både staten och dom flesta hushåll har stora lån. Växer inte ekonomin, utan minskar istället, så får man mindre pengar att betala tillbaka lånen.

Dessutom är det väldigt viktigt för konsumtionen med tillväxt och att vi handlar för våra pengar är själva loket i ekonomin. Tror man att man kommer att få mer pengar i framtiden är det mycket troligare att man handlar än om man tror på mindre pengar i plånboken. Då är det större möjligheter att man väljer att spara dom istället.

Däremot finns det allt starkare röster som säger att tillväxt inte alls är bra, eller ens möjlig på sikt. Det beror på att vår ekonomi inte kan fortsätta att bli större och större, det vill säga att vi hela tiden handlar mer, i all evighet. Detta eftersom naturens resurser logiskt sett måste ta slut på det sätt som vi förbrukar dom.

Många menar att BNP och ekonomisk tillväxt inte ens är ett särskilt bra sätt att att mäta hur bra vårt samhälle mår och hur mycket rikare vi blir inte det viktigaste i livet eftersom vi redan har vad vi behöver och att naturen kommer att säga ifrån. Bland annat genom klimatförändringar.

Andra menar att det genom tillväxt skapas resurser och effektivare system som gör att vi kan använda naturresurserna på ett smartare sätt. Problemet är ofta att när vi blir effektivare och får mer pengar så konsumerar vi för dom och den positiva effekten blir inte så stor.

Hur som helst är det ett svårt problem att lösa eftersom våra moderna samhällen. företag, välfärd och pensioner, är uppbyggda kring en ekonomi som växer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet