Tipping point

Tipping point är ett uttryck som dyker upp med jämna mellanrum i diskussioner kring klimatet. På Wikipedia beskrivs det som ”globala klimatförändringar som gör att ett stabilt tillstånd övergår i ett annat stabilt tillstånd”.

När en viss punkt nås så sker omfattande förändringar som blir permanenta och man kan jämföra det med att välta ut ett glas vin. Även om man reser glaset upp igen så kommer vinet fortfarande att vara utspillt. Eller som en dominoeffekt. När man vält den första brickan är det försent. Alla brickor kommer att välta och det finns inte mycket att göra åt det.

Faran med tipping points på en minut:

 

Två ofta omtalade och mycket allvarliga tipping points man befarar kommer att passeras har med  isen vid polerna och permafrosten i tundran att göra.

Högre temperaturer kan göra glaciärerna vid polerna spricker och hamnar under vattenytan. Då kommer avsmältningen att accelerera och vattennivån i världshaven riskerar att höjas mycket snabbt. Alltså: Redan nu minskar polernas ismassa, men när vi passerar tipping point kommer det att gå mycket snabbare och vi kommer inte att kunna göra någonting åt det. Att sedan återställa polerna tar tiotusentals år.

I tundran finns stora mängder kol lagrad i marken från förmultnade växter. Genom permafrosten kommer den inte upp till ytan och det är en säker förvaring. Men… om temperaturen stiger och marken inte är genomfrusen börjar kolet stiga upp till ytan, bland annat i form av den kraftiga växthusgasen metan. Det gör att växthuseffekten späs på ytterligare och bidrar till ännu mer växthusgaser i atmosfären som ytterligare höger temperaturen och tundran tinar ännu mer…

Det finns fler tipping points där det ena leder till det andra och konsekvenserna aldrig går att helt förutse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet