2-gradersmålet

När framtidens klimat på jorden diskuteras kommer ofta tvågradersmålet eller 2-gradersmålet på tal i sammanhang som att ”det är viktigt att vi agerar nu för att inte missa tvågradersmålet”.

För att förenkla problemet med klimatet kokar man gärna ned det till en enda siffra. Nämligen hur mycket varmare det kommer att vara på jorden år 2100 än vid 1800-talets början. Det vill säga innan den industriella revolutionen som var startskottet för människans utsläpp av växthusgaser i större omfattning.

En film om vad som händer vid olika temperaturer:

Alltså menar man med tvågradersmålet att den genomsnittliga temperaturen över hela jorden inte ska vara mer än två grader högre år 2100 än den var år 1900.  Det finns skillnader mellan olika platser och det kan variera lite från år till år. Men om man slår ihop alla temperaturmätningar i världen under ett par års tid får man ett genomsnitt som går att lita på.

Att man har valt just två grader handlar om att då blir följderna förmodligen hanterbara. Visst kommer det är märkas på jordens klimat, på vädret och på ekosystemen. Men med god planering så kommer vi att klara av att leva med förändringarna. För att temperaturökningen ska hålla sig till just två grader är det mycket bråttom att minska utsläppen av koldioxid.

Läs mer här om vad SVT skrev i november 2011 om tvågradersmålet. Och sedan vad SVT skrev i mars 2013, i juni 2013, i september 2013 och i september 2014.

Även om vi fortsätter att släppa ut mer och mer nu och minskar jättemycket på utsläppen om sådär tio eller tjugo år så är det redan för sent. Det tar väldigt lång tid för koldioxiden att försvinna ur atmosfären. Då kommer temperaturen att öka mer än två grader. Ju längre över tvågradersmålet, ju värre. Ja, till och med så illa att det finns forskare som varnar för hela mänsklighetens existens.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet