IPCC eller klimatpanelen

När klimatet diskuteras dyker ofta IPCC upp. ”Enligt IPCC:s rapport.. ”, ”den internationella klimatpanelen IPCC pekar på…” osv.

Vad är egentligen IPCC och vad är deras rapport som det så ofta pratas om? Här kommer en kortversion, men en mer djupgående förklaring finns på Naturvårdsverkets hemsida.

IPCC är FN:s mellanstatliga panel för klimatförändringar som går igenom all världens forskning om vad som händer med klimatet på jorden. Klimatpanelen behöver inte forska själva eftersom det finns en sjuhelsickes massa material som andra tar fram. Över 800 experter från en massa olika områden sitter i IPCC. De kommer från alla världens hörn och är uppdelade i tre grupper för att fokusera på lite olika problem.

Här är en film på engelska som sammanfattar vad den första gruppen kommit fram till:

Det är kort sagt en rätt vass samling människor som vart femte till sjunde år tar fram en rapport som sammanfattar hur det står till med världens klimat och som inte sitter i knät på någon regering. Det är, kan man säga, en superexpertgrupp, som gör en superrapport. Dessutom granskas rapporten på kors och tvärs av tusentals andra smarta människor som inte sitter i själva panelen för att det inte ska bli några fel.

Eftersom ingen kan ta fram en bättre rapport är det IPCC:s arbete världens alla regeringar tittar på när de ska ta sina beslut. Även om alla tittar på IPCC:s arbete kan man kan tolka vad som behöver göras på olika sätt, vilket  bland andra politiker också gärna gör.

Den senaste rapporten kom 2007 och den nya kommer 2014, men många delar är redan släppta.  Den nya rapporten visar fyra olika scenarion för hur jorden kan påverkas fram till år 2100 beroende på hur mycket koldioxid vi människor släpper ut.

Det bästa scenariot är det som påverkar oss minst, men kräver att vi gör stora förändringar snabbt som tusan. Det sämsta är det där vi inte gör ett jota och konsekvenserna blir katastrofala. Och sen två scenarion mittemellan.

I den senaste rapporten som är det hittills största forskningsarbete som gjorts om världens klimat finns några skrämmande slutsatser. Klimatförändringen är redan här och pågår. Nu är man också helt säker på att den beror på människan. Klimatförändringen kommer också att fortsätta under lång tid oavsett vad man än gör just nu.

Däremot… är det vi gör idag helt avgörande för hur allvarligt jorden och vi människor kommer att drabbas både just nu och i framtiden!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet