Växthuseffekten

Växthuseffekten på jorden är när de gaser som cirklar runt i atmosfären gör att solvärmen stannar kvar istället för att omedelbart försvinna ut i rymden igen. I ett växthus tar sig solens strålar in genom glaset, men värmen får svårt att ta sig ut igen. En smart konstruktion för att växterna ska få det varmt och skönt när det är kallt ute.

Det är i grunden väldigt bra på jorden också, eftersom planeten hade varit svinkall utan växthuseffekten. Utan den hade solens värme försvunnit direkt och det hade varit kallt som i rymden. Normalt sett borde jorden hela tiden släppa ifrån sig lagom mycket värme så att vi får ungefär samma temperaturer varje år. För kallt i Sverige kan man tycka, men det är det vi, naturen och de oerhört komplicerade ekosystemen är vana vid.

Här förklarar Vetenskapsradion växthuseffekten på en minut:

Problemet med växthuseffekten just nu är att det fylls på med på tok för mycket växthusgaser. Det innebär att för mycket av solens värme stannar kvar på jorden så att den sakta, men säkert, värms upp.

Det blir inte varmare varje år eftersom vädret alltid växlar en aning. Men i genomsnitt på jorden blir det varmare och varmare. För ett par år sedan trodde man bara det, men nu menar världens bästa forskare att det är bevisat. Hur mycket varmare det kommer att bli beror på hur mycket vi bromsar utsläppen. Därför är det i stort sett alltid något negativt när man pratar om växthuseffekten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet