Växthusgaser

Växthusgaser är alla de gaser som bidrar till växthuseffekten. Den man oftast pratar om är koldioxid. Det finns en hel radda av andra gaser som också bidrar till växthuseffekten.

Vill du ha en snabbgenomgång kanske du föredrar en sång. Av Willie Nelson:

De vanligaste är vattenånga, metan, dikväveoxid och ozon. Det finns också konstgjorda gaser som halokarboner och gaser med brom och klor. Efter koldioxid är metan den mest omtalade växthusgasen eftersom ett ton metan bidrar till 21 gånger mer till växthuseffekten än vad koldioxid gör. Tack och lov är utsläppen av metan inte alls lika stora, men det kan bli problem om till exempel den sibiriska tundran tinar så att den metan som ligger i marken släpps ut.

National Geographic har gjort en kort video om ett projekt där man testar hur naturen reagerar på för mycket koldioxid och ozon.

Den allra vanligaste växthusgasen är faktiskt vattenånga. Att det är koldioxid och inte vattenånga det pratas om beror på att vi som människor knappast kan hindra ånga att stiga från haven, medan vi däremot kan åka mindre bil som orsakar koldioxidutsläpp. Däremot ökar mängden vattenånga  i atmosfären när det blir varmare på jorden eftersom vi släpper ut för mycket koldioxid.

Det finns faktiskt gaser som minskar växthuseffekten också, som svaveldioxid. Det finns idéer om att spruta upp det i atmosfären för att minska uppvärmningen av jorden. Det är dock kanske inte en jättebra lösning eftersom gasen orsakar försurning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet