Cykeln är inte lösningen

Möt verkligheten. Cykeln kan in ersätta bilen och är inte den gyllene nyckels som öppnar skrinet med lösningen på många av storstädernas problem.

Jag får uppfattningen att cykeln används allt för ofta som en enkel räddningsplanka för att på pappret lösa avancerade problem. Senast idag i samband en rapport om hur mycket feta britter kostar.

Ett extremt vanligt tips i klimaträddningssammanhang är att vi ska ställa bilen och ta cykeln istället.

Visst är det kul att se vad Köpenhamn gjort för sina cyklister.  Själv var jag i stan för ett par veckor sedan och provade stans hyrcyklar med en hjälpmotor och gps. Schysst! Det var imponerande vilken plats cyklarna tilläts att ta i stan och hur cykelbanorna fortsatte även på mindre sidogator när man svängde av vid dom stora lederna.

Jag är cyklist, jag tycker om att cykla, älskar friheten och enkelheten att parkera. Ser nyttan i motionen och blir lika glad varje gång jag inser att det är gratis. Ett perfekt komplement till bilen.

I Köpenhamn hade dom dagen innan haft ett event på Rådhusplatsen, typ ”ring the bells for the climate” där engagerade cyklister skulle samlas och plinga på sina klockor. Det var sbårt att erkänna för mig själv att jag blev lite provocerad.

Lika fantastisk som cykeln är ibland, lika kass är den som ersättare för bilen andra gånger. Ärligt talat. Jag bor i Göteborg. Ska man diskutera cykeln seriöst måste man också prata om problemet med att utsättas för vädrets nycker. Det är sällan man kan lita på vädret i Göteborg och det är rätt ofta solig himmel på förmiddagen blir till regnmoln efter lunch. Eller tvärtom.

Idag cyklar jag ut med med skjorta, kavaj och tjock jacka. Lätt uppförsbacke gör att jag kommer fram genomsvettig på ryggen och under armarna. Inte socialt hållbart direkt…

Vi har en riktigt bra cykelkärra för barnen. Varför är det så få som har det. Den är ett fantastiskt fordon mycket mer praktisk än bilen. Vid rätt tillfällen.

Lastutrymmet är väldigt begränsat och ska jag uppför branta backar kommer svetten forsande igen. Och ärligt talat, inte kommer en överviktig person som backar en rejäl promenad att börja cykla för sina transporter.

Jag tycker det är riktigt bra och nödvändigt att ge cykeln större plats och högre status. Men ska man hitta lösningar måste man vara ärlig och pragmatisk, vilja tala klarspråk och se begränsningar. Cykeln kan bara ersätta bilen på marginalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>