Glöm att politikerna löser biffen

Det finns ofta en allmän förhoppning om att ”politikerna” ska gå i bräschen och ta ansvar för klimatproblemen. Eller snarare en frustration och ett missnöje över att dom inte gör det.

Vad som allt som oftast glöms bort är att deras grundläggande uppgift är att representera oss medborgare. Utföra jobbet som väljarna tyckte var det rätta i valet.

Om det så handlar om att satsa pengarna på att unga enklare ska få jobb på krogen, stoppa flyktingar vid gränsen, bygga vindkraftsparker eller nya kärnkraftverk så är det politikernas förbaskade jobb att genomföra det. Det är varken troligt eller rimligt att ”politikerna” kommer att prioritera upp frågor som väljarkåren prioriterar bort. Det är inte rationellt, smart eller ens riktigt av politiker att ta tuffa ekonomiska beslut när väljarkåren prioriterar plånboksfrågor som gynnar den egna gruppen.

Det är faktiskt till och med av tveksam nytta att en visionär politiker till fullo står upp för omvälvande idéer och riskerar att förlora sitt mandat i nästa val om det är mot väljarnas vilja. Till vilken nytta var det då istället för att hålla sig lagom i mittfåran och åtminstone få fortsatt möjlighet att puffa skocken åt rätt håll.

Nej, kära medborgare, som Cornelis sa. Det är upp till oss att tala om att vi gärna bjuder till lite grand för att gå före och hitta framtidens lösningar. Om inte för att vi vill, så åtminstone för att vi måste. Det ser fanimej inte så ljust ut just nu.

För var dag blir det bättre, men bra lär det aldrig bli.

Som Cornelis sjöng.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>