Inget spelar roll

Det är lätt att bli blassé och tycka att varje förändring för att bromsa utsläppen är meningslös. Det är väl inte så svårt att förstå, men självklart helt fel.

Själv stöter jag ofta på en invändning så fort det handlar om att göra någonting annorlunda i alla möjliga sammanhang som inte har med klimatet att göra:  ”Spelar det någon roll om man gör så istället?”. Mitt svar är då att ”Ingenting spelar någon roll… men allt spelar roll.”

Med det vill jag säga att en liten förändring i sig kanske inte gör någon skillnad alls. Men det är första steget till att göra något annorlunda och bättre. Det man kan vara helt säker på är att utan första steget kommer man ingenstans.

Det första steget till en förändring är dessutom mycket större än du själv tror. Hur liten och till synes obetydlig insatsen än är, så har det hänt någonting. Den visar nämligen att du bryr dig. Du har, kanske bara för dig själv, visat att du tror på förändring bara du sätter igång. Det kan självklart handla om engångsföreteelse. Men du har ändå tyckt att det varit värt så mycket att du testar. Det är ett stort första steg att kliva över ”spelar-det-verkligen-någon-roll-tröskeln”.

Du vill gå ned i vikt och tackar nej till en enda karamell trots att sötsuget satt in. Du struntar i att öppna det där sista enda mejlet innan du går från jobbet för att du lovat mer tid med familjen. Du drar ett enda kort meddelande på facebook till en gammal vän för att du lovat att värna bättre om dina relationer.

Det kan vara vad som helst, hur som helst, i vilket sammanhang som helst. Nej, karamellen hade inte gjort dig tjock. Läsa mejlet hade inte inverkat på din tid med familjen. Och, nej, meddelandet gör dig inte till en fantastisk relationsskapare.

Men du brydde dig och det spelar roll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>