Krönika: Dags att våga vara skraja

En nyårskrönika ska väl helst vara fylld av glittrande framtidstro, men det goda kan ibland bli det bästas fiende.

Visst måste vi vara optimister. Om det inte ens finns någon tro på att det går att klara en begränsning av den globala uppvärmningen till en rimlig nivå så finns det ju inte heller mycket kvar att jobba för.

Forskare som länge följt utvecklingen inom sitt område och ser hur utvecklingen går åt skogen uttrycker lite för ofta att ”jag måste vara optimist”. Inte ”jag är optimist”, utan måste.

Det är också märkbart ofta som forskare med decennier av erfarenhet är ärligt överraskade över vad dom ser. Hur naturen reagerar på ett klimat i förändring.

I höstas presenterade FN:s klimatpanel, IPCC, sin vägledande rapport som visar att det scenario vi går mot just nu kommer att leda till en katastrof för mänskligheten. Så långt är dom flesta eniga. Däremot är det få som tror att vi kommer följa just det spåret ned i undergången. Vi är ju optimister.

Problemet är att IPCC främst tittar på människans påverkan av klimatet. Jordklotet självt har faktiskt än så länge kämpat på rätt bra för att hjälpa till att ta hand om koldioxiden som öses ut i atmosfären.

Ännu kastar polerna tillbaka solens strålar i sina stora speglar och binder vattnet i sina isar. Djunglerna binder kolet i sina enorma lungor. Oceanerna suger upp koldioxiden och för ned den i djupet. Den eviga tjälen håller metangasen i schack på bottnen av tundrans sjöar.

När klotet tröttnar och bestämmer sig för att hosta ur sig kolet som en lungsjuk rökare har vi inte mycket att sätta emot. När tipping points passeras.

I december träffas världens ledare i Paris för att komma fram till ett gemensamt avtal om klimatet. Då är det dags att lägga en dimension till optimismen, eller pessimismen för den delen.

Då behöver världens ledare samla mod och våga vara tillräckligt skraja för att ta dom tuffa beslut som i slutändan är bäst för alla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>