Krönika: Vi har redan allt

”Han har ju redan allt!” Ett ganska vanligt i-landsproblem i presenttider. Det där kan nog skalas upp att gälla hela mänskligheten. I alla fall när det gäller material.Nej, alla människor har baske mig inte allt dom behöver. Men som vanligt är det inte resurserna som är problemet, utan fördelningen.

Dagens Hållbara Nyheter har varit inriktat på sopor och återvinning. Under ett drygt sekel av massproduktion har råvaror plockats fram för att mätta produktionen.

Det är naturligtvis inte hållbart ur ett ekologiskt perspektiv. Men inte heller ekonomiskt. En del blir bristvaror och riskerar att ta slut. Innan dess skjuter priset i höjden. Återvinning mer lönsamt och mer satsas på ny teknik för smartare förädling av sopor.

En av dom största utmaningarna i ett hållbart samhälle är att på ett mycket bättre sätt ta hand om allt det där vi redan har och göra det till nått nytt ännu bättre. Upcycling. Det måste ju inte ta slut innan dess.

Då funkar det ju inte att lägga alla råvaror på hög i ett sopberg för att sedan gömma dom under en park som man gjorde i New York. Är det i soptipparna framtidens gruvor ligger?

Under ett seminarium under framtidsveckan i Göteborg fick Emma Petersson från Terra Institute frågan vilket politiskt beslut hon trodde skulle kunna få bäst effekt för en hållbar omställning:

”- En skatt på allt man plockar ut från naturen.”

Det kanske inte är så dum idé. Så får vi jobba med det material vi redan har.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>