Själv är bäste dräng

Man dyker på dom överallt. På hemsidor och i olika trycksaker. Bli klimatsmart eller Bästa tipsen för att minska din klimatpåverkan. Dom är i olika varianter av punktform, ibland uppdelade på olika situationer och ger mer eller mindre, oftast mindre, fantasifulla tips. Förmodligen ofta kopierade av varandra, det funkar så på nätet.

Med en bestämd känsla av att listorna helt missar något väldigt viktigt bestämde jag mig för en enkel undersökning. Jag googlade ”bli klimatsmart tips” för att gå igenom länkarna på första resultatsidan.

Etta var Lerums kommun som presenterade sin lista som en ”aha-upplevelse” och som på plats ett till fyra beskrev olika material som man bör återvinna. Hos tvåan Folksam kunde man klicka vidare till nya listor för både boende och bilkörning som föreslog att isolera vinden och mindre ryckig körning. Sedan följde WWF:s tio tips.

Så där plötsligt dök dom upp! På sidan 29 i en pdf från Stockholms Stad med tips för barnrummet. ”Låt barn stänga av sina elektroniska leksaker” stod det. Följt av: ”Lär barn tända och släcka lamporna”.

Tipsen som involverade andra människor. Tipsen som visar på insikt att vi inte kan lösa världens problem själva utan måste hjälpas åt. Att det är tillsammans vi kan få förändring och att vi kan påverka varandra. Att det faktiskt också är en vinst om vi kan dela kunskap med andra. Men sen var det slut och barnrumstipsen platsade inte på den summerande tio-i-topp-listan på sidan 33.

Femman Nässjö kommun var så snubblande nära att få med tredje person i det klimatsmarta livet. Mellan tipset om att undvika plastkassar och att se över kemikalierna i rengöringsprodukterna kom tips nummer tre om bilresan på morgonen:

”Är du stressad på morgnarna och måste ta bilen till jobbet? Försök att göra jobb/skol-resan till en trevlig och avkopplande stund med…
…tid för dig själv.” Jag var för ett ögonblick övertygad om att man skulle föreslå samåkning. Men det var kanske lite drastiskt.

Istället föreslår Nässjö kommun som den tredje viktigaste åtgärden för ett klimatsmart liv att man ska lyssna på ljudbok lånad på biblioteket på morgonen. Någon uträkning för besparingen av utsläpp jämfört med att ratta in morgonradion presenterades inte.

Sexan, en pdf från Göteborgs Universitet, var också inne på samspelet oss människor emellan i den nionde punkten under kategorin klimatsmarta tips för hemmet. ”Ta hem en expert som ser över dina koldioxidutsläpp” handlade i alla fall om att man själv ska vara öppen för att ta in ny information från andra.

Jag kan inte uttala mig om Haninge kommuns stumma teckentolkade video i ämnet på sjunde plats. Energirådgivningens glada broschyr hade åtminstone många bilder på andra människor som dock enligt tipsen inte bör beblandas i ditt klimatarbete. Linköping fokuserade på maten.

Så var den allra sista länken, den där i botten när man normalt givit upp och testat andra sökord. Avsändaren var lite oklar, men länken gick till en pdf med ett solklart budskap: Tips för dig som vill inspireras eller coacha andra att tänka klimatsmart i stallet. Ett gediget material om hur man tillsammans diskuterar och pushar varandra till nya rutiner och förhållningssätt. Tillsammans! Genom dialog!

Visst måste vi ändra på oss själva, men varje förändring är dubbelt värd om vi får med någon annan på tåget. Kan det till och med ge exponentiella förbättringar?

P.S. Sista länken går till Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen om man letar lite. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>