Ekonomi

Problemen med klimatförändringar är direkt kopplade till människans ekonomiska utveckling sedan den industriella revolutionen.

Tillgången på billig energi i form av fossila bränslen som kol, olja och gas har varit en avgörande drivkraft för hela den utveckling som samhället har genomgått. Men det är också dessa bränslen som står för den allra största delen av människans påverkan av klimatet på jorden.

Möjligheten att med hjälp av billig och lättillgänglig energi bland annat kunna producera varor och resa har givit ett ekonomiskt välstånd för den rika delen av världen som allt fler människor kan ta del av. Dom pågående klimatförändringarna är den andra sidan av myntet.

Einstein menade att definitionen av dårskap är att ”göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat”.  Med det i åtanke är det inte möjligt för världens ekonomier att fortsätta växa varje år och öka det ekonomiska välståndet i allt högre hastighet, om man inte gör någonting annorlunda. Detta eftersom det satt igång mycket farliga klimatförändringar.

Däremot finns det idéer om hur man kan se på ekonomin på andra sätt och som ifrågasätter hur vi konsumerar idag. Detta för att vi ska kunna fortsätta ha bra liv, utan att köra oss ned i fördärvet.

Under den här rubriken förklaras en del av idéerna som kan vara en del av lösningen, men även andra ekonomiska begrepp som är viktiga att förstå för att hänga med i diskussionen om problemen kring klimatförändringarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet