Fossila bränslen

Fossila bränslen är olja, kol och naturgas. Det är den energi som framför allt ligger bakom människans utsläpp av koldioxid  som orsakar växthuseffekten och klimatförändringarna.

Namnet fossila bränslen avslöjar att det är någonting som legat länge under jorden. Gamla djur och växter som har förmultnat och  under årmiljoner sakta omvandlats när dom utsatts för högt tryck och värme när nya jordlager skapats ovanpå lämningarna. Oljan vi använder idag bildades för mellan 50 till 500 miljoner år sedan.

Bildandet av fossila bränslen.

Alla levande organismer, djur och växter innehåller kol. Det innebär även att fossila bränslen innehåller kol. För att utnyttja energin förbränns dom och i samband med det reagerar dom med luftens syre och koldioxid skapas. Den gas som är den allra vanligaste växthusgasen.

De fossila bränslena är till skillnad från förnybar energi en resurs som man utvinner, men inte kan skapa nytt. Det innebär till exempel att oljan blir svårare att hitta och dyrare att utvinna. Kol finns det mycket av, men den bidrar inte bara till klimatförändringar utan skapar också fula synbara föroreningar.

Även svavelföroreningar bildas när fossila bränslen förbränns. Dessa kan faktiskt motverka växthuseffekten och stoppa solens värme från att nå jorden. Men å andra sidan försurar svavlet sjöar och hav så effekten är ändå negativ.

Med alla negativa effekter som dom fossila bränslena för med sig kan man tycka att det vore givet att växla till andra energikällor. Det är däremot inte så enkelt.

Våra samhällen och ekonomier kräver enorma mängder billig energi som ännu inte helt kan ersättas av någonting annat. Dessutom finns det mycket starka ekonomiska intressen som tjänar på att vi använder den fossila energin.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet