PET för återvinning

Bara kläder av PET-flaskor duger

Stora multinationella företag som H&M och Adidas använder allt mer återvunnen polyester. Bara ren ”råvara” av 100 procent PET-flaskor duger.

Marc Lopresto är styrelseordförande för det bombayföretaget Polygenta. Enligt honom är det högt tryck på återvunnen polyester och efterfrågan är högre än tillgången:

– Kunderna efterfrågar 100 procent återvunnet garn, men det måste vara av 100 procent återvunna PET-flaskor. Det duger inte med fabriksskräp eller en blandning av återvunna produkter.

Tekniska framsteg har gjort att återvunnen polyester kan färgas i mer exakta nyanser, vilket tidigare varit ett problem.

Däremot är behöver metoderna för att kunna återvinna polyester utvecklas för att kunna ersätta den som tillverkas direkt av olja. Skräp som kommer med i återvinningen påverkar kvaliteten på polyestern negativt. Färgningen gör också att det är svårt att återvinna samma fiber flera gånger.

Med en större medvetenhet kan plaggen designas redan från början för att kunna återvinnas enklare.

Läs mer på: ecotextile.com
Foto: Lisa Risanger, CC BY-SA 2.0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>