Krönika: Snålkompensera julklapparna

Själv växte jag upp med många begagnade julklappar. Även om jag inte kan minnas att jag tyckte det var ett problem har jag full respekt för att andra kan tycka det.

Vi växer inte bara upp med egna erfarenheter och värderingar. Vi måste även anpassa oss och förstå att människor runt omkring oss inte ser saker på samma sätt.

I år kommer mina barn bara få begagnade klappar. Det finns många bra skäl till det. Men jag skulle aldrig kunna ha med begagnade presenter om jag gick på kalas till bekanta trots att jag ser möjligheten att ge något mycket finare för samma pengar.

Normerna är starka och funderingarna att jag gör det av snålhet ligger nära till hands. Handen på hjärtat. Har du någon gång gett bort en onödig pryl till någon som redan har allt för du borde och annars skulle betraktas som snål?

Jag har prövat att köpa gåvobrev på Röda Korset någon gång. Men ärligt talat. Ett bevis på skyddsutrustning mot ebola till en tvååring? Ett katastrofkit till en jubilar? Godhjärtat, javisst. Men kul? Nä, det kommer inte att funka.

Själv fick jag diplom som representerade träd i Vi-skogen av min mormor varje födelsedag. Det var fint av henne. Men hade alla mina presenter varit gåvobrev hade jag varit ett mindre lyckligt barn,

Därför föreslår jag en ny lösning för att med gott samvete kunna ge bort något begagnat:

Rota fram något fint som du visserligen gillar, men inte ens kom ihåg att du hade. Lägg pengarna du normalt skulle handlat för på ett vaccinationspaket i Afghanistan i Röda Korsets webbshop.

Din begagnade present har snålkompenserats och du får ett bevis för det att skriva ut som kan bifogas med presenten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>