Havsrigg

Lågt oljepris bra för klimatet

Spontant låter det kanske bakvänt. Ett lågt oljepris borde göra att mer olja konsumeras, men det finns även goda argument för motsatsen.

Svårtillgänglig olja kan bli för dyr att utvinna och stannar därför kvar under jord. Med ett högt oljepris var nya investeringar och utveckling av ny teknik lönsamt, något som inte längre gäller. Bland annat lämnar oljebolag Arktis när inte längre är lönsamt.

Ett annat skäl är att det blir enklare att lägga på skatter och avgifter på olja och fossila bränslen om priset är lågt, något som kan vara politiskt omöjligt när oljan är dyr. Det kan också vara läge att plocka bort subventioner av fossila bränslen av ungefär samma skäl.

Det är inte heller säkert att konsumtionen omedelbart skjuter i höjden av ett lågt pris. Många vanor är trögrörliga. Har man exempelvis gjort sig av med bilen är det inte bara att börja åka igen. Färre har körkort och har vant sig vid att ta sig fram på andra sätt.

Se och hör mer på: svtplay.se eller sverigesradio.se
Foto: Håkon Thingstad, CC BY 2.0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>