Foto: CananZembil

Snabbguide: Upcycling vs. downcycling

Återvinna heter recycle på engelska. Men återvinningscykeln kan ta två vägar: Upp eller ner.

Om man googlar upcycle översätts uttrycket med återbruk på svenska. Det vill säga att gamla uttjänta prylar får ett nytt och kanske bättre liv. Men det är inte hela innebörden.

Ett problem med hushållens återvinning är att det är en väldigt grov uppdelning av material som ofta leder till downcycling. Det vill säga att den återvunna produkten blir sämre än originalet.

Ibland beror det på att fibrerna helt enkelt bryts ned i återvinningsprocessen. Det gäller exempelvis för papper som blir av sämre kvalitet för varje gång.

Den grova uppdelningen leder också till att till exempel bra plaster blandas med sämre, vilket också leder till downcycling.

När det gäller organiska material är det näst intill omöjligt att behålla samma kvalitet i fibrerna efter återvinningen. När det gäller syntetmaterial kan däremot det återvunna materialet vara bättre, det vill säga upcycling. 

Det här är väldigt viktiga begrepp för bland annat klädindustrin eftersom bristen på bomull kommer att bli ett stort problem. Idag finns ingen bra metod som inte leder till downcycling.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>