HM King Abdullah bin Abdul Aziz al Saud

Teori: Saudiarabien ser slutet på oljan

Saudiarabien dumpar oljepriset eftersom landet ser ett slut på oljans era.  Det är en teori som kan förklara det plötsligt låga oljepriset.

Redan år 2000 sade landets dåvarande oljeminister: ”Stenåldern tog inte slut på grund av bristen på sten. Oljans tidsålder kommer att ta slut långt innan världens olja tar slut.”

En välspridd och spännande teori är att det låga oljepriset är resultatet av en konspiration mellan USA och Saudiarabien för att klämma åt meningsmotståndarna Ryssland och Iran. Två länder som är starkt beroende av sin oljeexport.

En annan teori är att Saudiarabien vill slå ut sina konkurrenter vars olja är betydligt dyrare att producera än den lättillgängliga arabiska oljan.

En tredje teori som förs fram är att Saudiarabien helt enkelt ser slutet på oljan som den stora ledande energikällan i världen. Därför vill man helt enkelt sälja ut så mycket som möjligt innan det är för sent.

För att hindra en katastrofal global uppvärmning måste det mesta av oljan stanna kvar under marken och utvecklingen av alternativa energikällor går allt snabbare.

Det låga priset kan alltså helt enkelt bero på att Saudiarabien säljer med lägre marginal för att tömma lagren enligt principen att ”ett fat billig olja är mer lönsamt ett ett som aldrig blir sålt”.

Läs mer: reneweconomy.com.au
Foto: Bahrain Ministry of Foreign Affairs (cropped),
CC BY-ND 2.0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>