Chalmers entré

Klimattrend: Divestering

Divestering har blivit ett modeord när studenter uppmanar sina lärosäten att göra sig av med värdepapper i fossilenergi.

Att divestera är helt enkelt motsatsen till att investera. I klimatdebatten handlar det om att sälja tillgångar i kol, olja och gas för att placera pengarna i någonting annat.

Att studenter uppmanar universitet och högskolor att divestera har i dom flesta fall snarast ett symboliskt värde. Chalmers som blev den första högskolan i Sverige att divestera beslutade att sälja av tillgångar för 5 miljoner kronor i januari. En struntsumma i sammanhanget.

Viktigare är i så fall om juridikstudenterna på Harvard kan tvinga sitt universitet att sälja tillgångarna på 79 miljarder dollar. Harvard är världens rikaste universitet.

Andra viktiga beslut, såväl symboliskt som ekonomiskt, är att oljefamiljen Rockefeller och den norska oljefonden har sagt att dom kommer flytta sina pengar till förnybar energi istället. Bakgrunden har sannolikt även affärsmässiga skäl eftersom den fossila energin går en osäker framtid till mötes.

Läs mer: gofossilfree.org/se
Foto: Mikael Miettinen, CC BY 2.0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>