Foto: David Mark

Inte göra ett skit

Sedan jag insåg att jordens klimat faktiskt håller på att braka samman på riktigt har katastrofscenarion ofta passerat i mina tankar. Inte sådär panikartat, utan mer som när man tänker på en Hollywoodfilm med för mycket effekter och för tunt manus. Tanken har gnagt i mig att man borde dra sitt strå till stacken och allt det där.  Samtidigt har jag… i stort sett inte gjort ett skit.

Jovisst, jag har tagit cykeln istället för bilen nån gång ibland, spårvagnen när jag har gott om tid. Källsorterat med stor noggrannhet och lite sånt där. Men knappast på ett sätt som gjort mig hållbar eller ens nära co2-neutral.

Tiden har gått sedan jag såg Al Gores ”En obekväm sanning” 2006 (gud var det så länge sedan!). Barnen som inte ens fanns då förstår mer och mer av världen. De skaffar sig både vanor och värderingar som jag påverkar i allra högsta grad. Insikten som slår mig, och är mer skrämmande än mina flimrande katastrofscenarion, är att det blir dom med sina familjer som kommer att stå mitt i kaoset vi skapar. Jag skyller på en-och-en-halv miljard kineser och alla amerikaner som är mycket värre och samtidigt… gör jag knappt ett skit.

Det är inte lätt att ändra livsstil. Inte kul att säga nej. Lite ont om tid. Tråkigt att vara präktig. Det blir kanske inte så illa som i katastroffilmerna. Jorden kanske inte går under.  Men översvämningarna blir fler, stormarna värre, djurarterna färre, nyheterna från världens alla hörn mer dramatiska.

Om allt det där inträffar, som vi faktiskt vet håller på att hända. Om jag då sitter med mina barn vid middagen en solig dag i april 2028 och min dotter tittar mig i ögonen och säger:

-Pappa, du satt ju och pratade med oss om allt det här vid middagsbordet när vi var små. Du visste ju vad som hände och vart allt var på väg.  Jag kommer aldrig vilja sätta barn till den här världen. Du hade inte kunnat ändra på allt, men varför gjorde inte vi ett skit?!

Vad svarar jag då?

En reaktion på “Inte göra ett skit”

  1. Jag blir både glad och stolt över att vara släkt med dig!
    Stor fasterkram från Siv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet