Kollaborativ ekonomi

Kollaborativ ekonomi, eller delandets ekonomi, handlar om idén att tillgången till något är viktigare än själva ägandet. Genom olika aktiviteter och tjänster får vi tillgång till dom saker som vi vill ha utan att själva äga dom.

Kollaborativ ekonomi. Länkad från delningsdagen.se

Ett par enkla exempel ur dom tre färgade bollarna. Genom biluthyrning betalar vi bara för att få tillgång till bilen när vi behöver den. På biblioteket har vi möjlighet att låna böcker som återvänder till en bokhylla så att fler kan låna läsa dom. Ett exempel i den blåa bollen kan vara samåkning, där någon har en bil och delar med sig av platsen i den, eller Wikipedia där en via nätet delar med sig av kunskap någon annan inte har.

Kollaborativ ekonomi så enkelt det kan uttryckas på en minut:

Dom tre bollarna med streckade linjer visar på möjligheten att byta ägare när man inte behöver något genom att sälja, byta eller ge bort det. Det ger möjligheter att på ett bättre sätt använda dom resurser som vi har istället för att bara konsumera nytt.

Ett exempel där kollaborativ ekonomi ofta kan vara vettigt är för verktyg. Undersökningar har gjorts att det effektiva användandet under livstiden för en borrmaskin är under 15 minuter. Då kanske det räcker om man enkelt kan låna eller hyra en när den behövs.

I förlängningen handlar inte bara kollaborativ ekonomi om utnyttjandet av resurser, utan hur hela samhället ska se ut och relationen mellan människor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om klimatet